Veelgestelde vragen

Waar is het Social Trade Circuit te gebruiken?

Het Circuit Nederland, zoals de al naam zegt, is te gebruiken door mensen die een adres in Nederland hebben. In andere landen, zoals Engeland, Italië en Spanje, zijn we betrokken bij de opzet van soortgelijke netwerken. Een aantal daarvan lopen voorlopig nog voor op het Nederlandse Social Trade Circuit. Als we willen kunnen we op een gegeven moment uit gaan wisselen, zodat u op vakantie gewoon uw @ndere euro’s kunt besteden. Maar voorlopig willen we eerst het Circuit in Nederland goed van de grond krijgen.

Kan men als lid van Circuit Nederland lid zijn van meerdere communities?

Nee, als lid van Circuit Nederland kunt u slechts lid zijn van 1 community. Wel is het mogelijk om met leden van andere communities te handelen in @ndere euro’s, mits jouw community dat toelaat.

Hoe werken lokale, regionale en nationale communities samen binnen Circuit Nederland?

Leden (zowel bedrijven als particulieren) van de ene community kunnen handelen met leden van alle andere communities, of een bepaalde community moet besluiten dit niet toe te staan. Het profiel en aanbod van uw bedrijf is dan ook zichtbaar voor leden van andere communities. Hierbij is er de mogelijkheid om te filteren op een bepaalde afstand of branche. De samenwerkende communities zorgen ervoor dat de waarde van alle lokale munten gelijk is. Het volume aan bedrijven binnen de ene community versterkt zo de kracht van het netwerk als geheel en daarmee ook de kracht van de andere communities.

Wat als er in mijn buurt nog niet veel bedrijven lid zijn – waar kan ik het dan besteden?

Een belangrijke vraag, zeker als we u vragen om juist nu lid te worden om het Circuit te helpen groeien. Meedoen heeft gelukkig geen risico. Als u het niet lokaal kunt uitgeven, kunt u twee dingen met uw geld doen:

  • U kunt het uitgeven bij een andere community. De samenwerking tussen communities vergroot zo het aantal bestedingsmogelijkheden, zodat u er zelfs in de beginfase al meer aan uw @ndere geld heeft. Als dit betekent dat er meer geld naar sommige communities vloeit dan naar andere, kunnen de benadeelde communities een wisselkoers instellen om het kopen binnen de community relatief goedkoper te maken.
  • Als het ook in andere communities nog niet lukt om een goede bestedingsmogelijkheid te vinden, kunt u als bedrijf met uw @ndere euro’s gewoon euro’s uit het garantiefonds kopen. We mikken erop altijd minstens 103% van de benodigde euro’s in het garantiefonds te hebben – daar zitten we momenteel zeer ruim boven.

Hoe kan mijn bedrijf gevonden worden in het Circuit?

Er zijn verschillende manieren om bedrijven in het Circuit te vinden. De belangrijkste manieren zijn via uw naam en uw branche en diensten; U kunt in uw profiel een branche kiezen volgens de indeling die de KvK ook hanteert en los daarvan een omschrijving van uw diensten en producten invullen. Als u daar bijvoorbeeld “film, animatie, storytelling” invult, wordt u gevonden als iemand op “animatie” zoekt. Daarnaast kunnen leden u vinden via uw locatie: op de kaart of door te zoeken naar bedrijven in de buurt. Extra zoekfuncties, die inspelen op de gunfactor tussen leden, zijn de velden “Lid van een broodfonds” en “Klant bij Triodos”. Vinkt u deze in uw profiel aan, dan kunnen leden daarop filteren als zij bedrijven zoeken, en heeft u dus een grotere kans dat u gevonden wordt.

Omdat de advertentiemogelijkheid (de “marktplaats”) per september 2016 komt te vervallen, raden we u aan de bovengenoemde velden goed in te vullen en ook uw website in uw profiel te vermelden. Op uw website kunnen geïnteresseerde klanten dan verder rond kijken in uw aanbod – zo hoeft u niet op onnodig veel plaatsen uw content te managen.

Hoe start ik een community?

Lees hier meer over communities in het Social Trade Circuit. Onderaan de pagina vindt u een link naar het nieuwste stappenplan voor het opstarten van een community.

Werkt het Circuit al ergens?

U kunt nu al lid worden en @nder geld naar andere leden overmaken. Echter, zo lang het Social Trade Circuit zich nog in de opstartfase bevindt zullen er nog relatief weinig bestedingsmogelijkheden zijn. Dat hoeft geen belemmering te zijn, aangezien u na afloop van de termijn altijd euro’s uit het garantiefonds kunt kopen. Nu lid worden en een advertentie plaatsen zorgt ervoor dat een volgend lid er al meer mee kan, en zo zorgen we samen voor een sterkere lokale economie.

Een actueel overzicht van actieve communities vindt u hier onder de kop “Welke communities zijn er al?”. Bedrijven en particulieren kunnen al lid worden van het Circuit en een rekening openen en er zijn ook al lokale en landelijke communities actief.

Heeft @nder geld meer effect dan gewoon met euro’s lokaal kopen?

Ja. Als je met euro’s lokaal koopt weet je nooit waar het bedrijf dat twee of drie stappen verderop in de keten zit het geld besteedt. Met @nder geld is juist zeker dat ieder bedrijf dat zich aansluit ook mee blijft doen met lokaal kopen, zodat uiteindelijk iedereen meer kan verdienen.

Ik lees dat je je @ndere geld ook in andere communities kunt besteden. Is het dan nog wel goed voor de lokale economie?

Wij steunen handel tussen communities. Wat daarbij belangrijk is, is dat die handel in balans gebeurt. Als een community merkt dat er meer @nder geld naar andere communities stroomt dan andersom, kan de community besluiten om een wisselkoers in te stellen, zodat binnen de community kopen relatief goedkoper wordt en de balans hersteld wordt. Dat kan met euro’s niet, dus daarom is @nder geld een beter ruilmiddel voor de lokale handel.

Ik hoor steeds dat @nder geld extra geld voor de lokale economie is. Kan het Circuit dat waarmaken?

Ja. De communities kunnen namelijk ook geld dat normaal gesproken pas over een aantal maanden zou komen, nu alvast gebruiken. Dat kan zolang we zeker weten dat het geld ook komt, en we dat toekomstige geld daar bovenop ook nog eens verzekeren.

Een voorbeeld: een rekening die over 90 dagen betaald gaat worden door Philips aan een lokale ondernemer, dat is dus geld dat normaal gesproken pas over 90 dagen voor extra omzet kan gaan zorgen in de lokale economie – een flinke domper voor veel kleine lokale ondernemers die die liquiditeit hard nodig hebben.

Gelukkig is er een oplossing: het Circuit verzekert die rekening, en vervolgens krijgt die lokale ondernemer nu al, 90 dagen eerder, rentevrij krediet in het Circuit in @nder geld, met de verzekerde rekening als onderpand. Dat is winst voor de hele lokale economie, want er is nu 90 dagen lang geld dat lokaal circuleert en handel faciliteert. Dat betekent extra omzet voor de leden.

De clou waarom dit kan zit hem in een ogenschijnlijk klein detail: online op het rekeningoverzicht van de lokale leden kan namelijk iedereen zien dat er een teller meeloopt met het @ndere geld op hun rekening: die telt in het geval van het voorbeeld met Philips precies 90 dagen af tot de euro’s er zijn. De prijswinnende software-innovatie die dit mogelijk maakt zorgt ervoor dat de teller bij een overboeking met het geld meegaat – hij hoort niet bij de rekening, maar zit als het ware aan het geld vastgeplakt. Dat is nieuw, en het is deze innovatie die het Social Trade Circuit uniek maakt.

Tenslotte: aan het eind van de 90 dagen zijn er euro’s (ofwel van Philips, ofwel van de verzekering) en die gaan weer naar de dekking voor als iemand met @nder geld euro’s wil kopen. Als de teller op 0 staat kan degene die op dat moment het @ndere geld heeft die euro’s uit het garantiefonds kopen.

Kan ik ook sparen binnen het Circuit?

In de toekomst zullen we ook spaarrekeningen binnen het Circuit aanbieden. Op deze rekeningen zal de lidmaatschapsbijdrage dan niet van toepassing zijn, maar zou u ook geen rente ontvangen. Tot die tijd zult u gewoon in euro’s moeten blijven sparen en fungeert de circuit-rekening als betaalrekening. Initiatieven zoals De Blije Bank zijn druk bezig nieuwe spaarvormen voor u te ontwikkelen.

Is het Circuit Nederland wel wettelijk toegestaan? Wat vinden de AFM en DNB hiervan?

De juridisch vorm van het circuit is die van een netwerk van bedrijven en particulieren die in een besloten omgeving met elkaar handelen en de onderlinge verhoudingen bijhouden in een onderlinge boekhouding. Eens in de zoveel tijd wordt er gecleard, compenseren bedrijven die meer uit het netwerk nemen dan ervoor terugdoen hun voordeel met een geldbetaling. Dit is vergelijkbaar met een commerciële barter organisatie, die op veel plekken in Europa en de wereld, en ook in Nederland al jaren geaccepteerd worden. Volgens de DNB en de AFM is dit dus ook gewoon toegestaan.

Dat wij voor voldoende garanties zorgen voor de onderlinge leningen en in onze boekhouding innovaties gebruiken waardoor die clearing zo effectief wordt, dat is puur een interne zaak.

Dankzij deze positie kunnen we onderling krediet realiseren en hoeven we niet te werken met het monopoliegeld dat de banken als rentedragende schulden in omloop brengen. Krediet is dan ook rentevrij binnen het Circuit. Nadeel is wel dat er op de achtergrond geen garanties zijn van DNB of ECB. We moeten onze eigen boontjes doppen. En mocht de economie totaal in elkaar klappen en menig bank omvallen, dan is de @ndere euro aan het eind van de rit misschien maar 95 eurocent waard. Maar dat is wel een situatie waarin 20% van het bedrijfsleven binnen een jaar failliet gaat.

Wel stelt de wetgeving dat, zolang wij geen overeenkomst met een (duurzame) bank hebben gesloten, er voor particulieren een maximum van 150 @ndere euro geldt dat u per keer met euro’s kunt kopen. Particulieren kunnen wel ongelimiteerd @ndere euro’s binnen het Circuit verdienen. Voor bedrijven geldt er geen limiet op het aantal @ndere euro’s dat gekocht kan worden met euro’s.

Moet ik in het Circuit ook gewoon BTW en/of inkomstenbelasting betalen?

Omzet/inkomsten verdiend binnen het Circuit moeten gewoon opgegeven worden bij de belastingdienst en uitgedrukt worden in euro’s. Transacties binnen het Circuit zijn ook gewoon BTW-plichtig en ook over de omzet binnen het Circuit moet omzetbelasting betaald worden. Hier gelden dezelfde regels als voor handel in euro’s.

Wat vindt de landelijke overheid hiervan?

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt een pilot met gemeentes die we uitvoeren in samenwerking met Hogeschool Windesheim.

Hebben jullie een garantiefonds?

Ja. Het garantiefonds zorgt voor de euro-dekking van het @nder geld. Zo weet een deelnemende ondernemer zeker dat, als hij een bepaalde besteding niet lokaal kan doen, hij altijd euro’s kan kopen met zijn @nder geld. We streven altijd naar een dekkingsgraad van minimaal 103%, waar we momenteel zeer ruim boven zitten. Elke maand publiceren we een rapport door een onafhankelijke derde partij die laat zien hoe het er voor staat met de dekking. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd zodat meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan voordat we onder de 100% komen met de dekking – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met @nder geld, alleen koopt u dan bijvoorbeeld 99 cent, of 98 cent voor iedere @ndere euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Wat als de euro instort? Werkt het Circuit dan nog steeds?

Als de euro op instorten staat, kan bedongen worden bij het afsluiten van de kredieten dat die binnen het circuit worden gecompenseerd met de levering van goederen of diensten. En in geval dat niet lukt moet er afgelost worden in de vorm van een mandje aan producten. Zo wordt de waarde van de @ndere euro puur gebaseeed op productiekracht. De oude euro-prijzen zijn dan slechts een rekeneenheid voor ruilwaarde, net als centimeters dat zijn voor lengte.

Wat is het verschil tussen het Circuit en barternetwerken?

Net als in het Social Trade Circuit handelen deelnemers in Barternetwerken met een eigen betaalmiddel. Het verschil is dat binnen het Circuit dit betaalmiddel na een bepaalde periode buiten het Circuit besteed kan worden, en de waarde ervan beschermd wordt door een dekking in euro’s. Het betaalmiddel van Barternetwerken kan niet buiten het netwerk besteed worden en – onbedoeld – dus ook erg in waarde zakken.

In een Barternetwerk moeten succesvolle bedrijven wat ze verdienen per sé besteden bij andere leden. Er breekt nooit een moment aan waarbij buiten het netwerk besteed mag worden. Als gevolg daarvan haken de bedrijven die het meest doen voor andere leden af, omdat het vaak niet lukt hun verdiensten uit te geven omdat er te weinig bestedingsmogelijkheden zijn. Het Circuit heeft dit probleem niet, omdat na een bepaalde termijn de verdiensten altijd buiten het Circuit besteed kunnen worden.

Het Circuit is bovendien een samenwerkingsverband tussen allerlei verschillende groepen, ieder met een eigen doelstelling, maar met het gezamenlijke doel een duurzamer geldsysteem te creëren.

We hopen dat bestaande Barter-community’s willen proberen om binnen het Circuit met de andere groepen samen te werken. In eerste instantie zonder ruiloptie naar de andere community’s maar zodra de waarde van de ruileenheid stevig verankerd is, kan gewoon meegedaan worden.

Wat is het verschil tussen het Circuit en een P2P-netwerk, zoals een kredietunie, of crowdfunding?

Allereerst kan de software van een P2P netwerk geen opdracht om langer lokaal te blijven meegeven aan het geld. Dat kan de software van het Circuit wel, dus zo worden voor leden van het Circuit extra verdienkansen gecreëerd.

Ten tweede zijn bij het Circuit de risico’s van kredietverstrekking veel kleiner, en de kosten bijgevolg veel lager vergeleken met P2P netwerken of banken. Lees verder voor een uitgebreidere uitleg:

P2P (peer-to-peer) netwerken gebruiken samengebracht spaargeld om geld uit te lenen. Dit kan een kredietunie zijn, maar ook crowdfunding werkt volgens dit principe. In feite opereren deze systemen volgens de standaard banken-methode om risico af te dekken: met rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger het risico dat een ondernemer de lening niet kan terugbetalen, en dus hoe hoger de rentekosten weer moeten worden. Vaak wordt krediet hierdoor zelfs financieel niet eens meer mogelijk, dus gaat dat geld niet als ruilmiddel fungeren voor de lokale economie.

Waarom de kosten en de risico’s lager zijn bij krediet in het Circuit: doordat het risico gedekt wordt met de ledenbijdragen in plaats van met rente, kan de ondernemer het krediet veel gemakkelijker terugbetalen. De kosten van het krediet zijn lager, het risico wordt daardoor lager, waardoor we ook weer minder ledenbijdragen nodig hebben om het risico te dekken.

Hoe en waar kan ik me inschrijven?

Voor de stappen die u moet nemen kunt u terecht op deze inschrijfpagina.

Waarom wordt ik bij de registratie gevraagd of ik Broodfondslid of Triodos klant ben?

Er zijn verschillende manieren om ondernemers in het Circuit te vinden: via de naam, community of locatie. En als u lid bent van een broodfonds, en wilt dat mensen die graag zaken willen doen met broodfondsleden klanten u kunnen vinden, kunt u tijdens de registratie of achteraf in uw profiel, bij deze vraag een vinkje zetten. Het is dus enkel en alleen een extra zoekfunctie voor leden die op deze manier gevonden willen worden. Hetzelfde geldt ook voor Triodos klanten.

Hoe kan ik betalen in het Circuit?

Betalen in het Circuit is gemakkelijk en vertrouwd. Betalingen kunnen worden gedaan via een digitale bankrekening, de app, middels QR-code en de betaalpas. De bankrekening werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren. Met de mobiele app kunt u eenvoudig termijn-euro’s overmaken met uw mobiele telefoon (Android and iPhone). Ondernemers kunnen het voor hun klanten makkelijker maken om via de app te betalen door hun eigen QR-code zichtbaar op te hangen of op een rekening te printen (zie ook “Waar vind ik mijn QR-code?”). Daarnaast is er de mogelijkheid om met een betaalpas te betalen. De passen zijn uitgerust met de nieuwste technologie van NFC (near field communication) en virtual keyboard beveiliging, waardoor u de pas dus maar even naast een (Circuit-)pinbetaalpunt hoeft te houden om te betalen, en u ook voor grotere bedragen veilig met de pas kunt betalen.

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van Circuit Nederland heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel termijneuro’s naar elkaar overmaken via de mobile app. U vindt uw QR-code als u via een webbrowser ingelogt bent onder ‘Persoonlijk’ en vervolgens ‘QR-codes’. De code die u ziet is een willekeurige cijfer en letterreeks. Er zijn verschillende websites die hiervan gratis een mooi QR-code genereren, bijvoorbeeld www.the-qrcode-generator.com.

Hoe werkt de dagenteller op mijn rekening?

De dagenteller (we noemen dit de termijn) geeft aan over hoeveel dagen je met je @ndere euro’s weer gewone euro’s kunt kopen uit het garantiefonds. Dit zorgt ervoor dat de @ndere euro’s in ieder geval gedurende het aantal dagen van de termijn de lokale economie zullen stimuleren.

Hoe werkt het invoeren van het betaalwachtwoord?

Met uw betaalwachtwoord bevestigt u veilig betalingen met uw Circuit Nederland-pas boven een centraal vastgelegd bedrag, en op termijn ook normale online betalingen. We maken hiervoor gebruik van een bijzonder en veilig toetsenbord: een zogenaamd ‘random virtual keyboard’. Hoe werkt het?

Als u het betaalwachtwoord bijvoorbeeld in de winkel invoert, ziet u 6 knoppen met elk 5 letters. Stel u wachtwoord is ‘cyclos’. U kiest dan eerst de knop waarop o.a. de C staat (afbeelding 1). Nu verandert de combinatie van letters op de knoppen. Kies vervolgens de knop waarop o.a. de Y staat (afbeelding 2). Herhaal deze stappen tot uw wachtwoord compleet is en druk op bevestigen (afbeelding 3). Als het wachtwoord correct is ingevoerd ziet u op het scherm dat de betaling succesvol is afgerond (afbeelding 4).


Let op: Het kan zijn dat uw letter op twee knoppen te zien is; het maakt niet uit welke u kiest. Het is ook niet nodig om bijvoorbeeld drie keer op de toets te drukken als uw letter aan de derde plaats staat, zoals u misschien gewend bent van uw mobiele telefoon.

Hoe kan ik termijn-euro's cadeau doen?

Als u iemands emailadres weet, kunt u een origineel cadeau geven: termijn-euro’s voor in het Circuit. Zo betrekt u hem of haar ook bij ander geld en anders bankieren. Op dit moment zijn we in het bijzonder op zoek naar meer bedrijvenleden, dus kent u ZZP’ers of andere ondernemers, dan is dit een uitstekende manier om @nder geld bij hen onder de aandacht te brengen. Ook kunt u termijn-euro’s schenken aan een goed doel.

  • U gaat naar ‘Bankieren’ en vervolgens naar ‘Betaling aan niet-Circuitlid’.
  • Vul het email-adres in van diegene die u termijn-euro’s cadeau wilt geven, het bedrag en evt. een omschrijving en klik op bevestigen.
  • Er wordt automatisch een email verstuurd met de melding dat er termijn-euro’s zijn ontvangen en dat deze worden overgemaakt na registratie. Tot die tijd blijven ze gereserveerd op uw rekening staan. 
  • Let op: Om het cadeau te ontvangen, moet diegene zich met hetzelfde email-adres registreren dat u hebt opgegeven. Het email-adres kan hij/zij later wijzigen. Hij/zij moet nog steeds voldoen aan de lidmaatschapsbijdrage.
  • Als de begunstigde zich uiteindelijk na een maand nog niet geregistreerd heeft, wordt het cadeaubedrag automatisch weer voor u zelf besteedbaar.

Wat is een referentie?

Met een referentie kunt u andere leden een beoordeling geven die vervolgens in hun profiel voor alle leden zichtbaar is. U kunt hier bijvoorbeeld aangeven hoe u de handel of samenwerking met deze ondernemer heeft ervaren.

Welke betaalsoftware wordt gebruikt?

Het Social Trade Circuit maakt gebruik van de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO. Deze betaalsoftware is in 2014 door de internationale betalingsindustrie bekroond met de prijs voor meest innovatieve betalingssoftware. Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen die hun dagelijkse betalingen via Cyclos doen. De Europese Commissie ondersteunt met het Digipay4Growth project drie pilot projecten in Europa om de bijzondere innovaties in deze software toe te passen.

Is de software veilig?

Geen enkele banksoftware is volledig immuun voor aanvallen van buitenaf. Denk alleen al aan de mogelijkheid dat iemand het wachtwoord van een ander meeleest terwijl het ingetypt wordt. De beveiliging van systemen berust daarom op het principe dat het teveel moeite moet kosten om de baten van het hacken waard te zijn. Wat dit betreft zijn er goede redenen om zelfs meer vertrouwen in de veiligheid van Cyclos te hebben dan in de veiligheid van conventionele bankensystemen. Allereerst hebben we natuurlijk een team van bankensoftware experts dat constant de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied bijhoudt en implementeert in de software.

De tweede reden waarom Cyclos erg veilig is zit hem echter niet in de software: het zit hem in het feit dat een potentiële dief er niet met het geld ‘vandoor’ kan. Het gehele systeem is digitaal; een grote piek in transacties kan dus gemakkelijk getraceerd worden naar eventuele kwaadwillenden. Het geld in het systeem kan niet direct omgewisseld worden naar anonieme bankbiljetten, en een kwaadwillende zou dus niet op die manier in de anonimiteit kunnen verdwijnen.

Lees meer over de software op de website van Cyclos.

Garantiefonds

Het garantiefonds zorgt voor de euro-dekking van het @nder geld. Zo heeft iemand die @nder geld wil accepteren altijd zekerheid dat hij ze weer kan uitgeven – vindt hij geen bestedingsmogelijkheid binnen het Circuit, dan kan hij met zijn @ndere euro’s weer gewone euro’s uit het garantiefonds kopen.

We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%, waar we momenteel zeer ruim boven zitten. Elke maand publiceren we een rapport door een onafhankelijke derde partij die laat zien hoe het er voor staat met de dekking. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd zodat meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan voordat we onder de 100% komen met de dekking – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met @nder geld, alleen koopt u dan bijvoorbeeld 99 cent, of 98 cent voor iedere @ndere euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Om ervoor te zorgen dat de @ndere euro’s wel de kans krijgen om de lokale economie echt een impuls te geven voordat er weer gewone euro’s mee gekocht worden, hebben we de termijn ingevoerd. Dit is een dagenteller die u kunt zien in uw rekeningoverzicht. Als deze tot 0 is afgeteld kunnen de @ndere euro’s gebruikt worden om euro’s te kopen uit het garantiefonds.

Marginale winst

De pure winst die een ondernemer overhoudt van de opbrengst van één extra verkoop. Als een ondernemer niet op volle capaciteit draait kan hij gemakkelijk een extra verkoop doen zonder dat daardoor zijn vaste lasten stijgen. Dat betekent dat die extra verkoop alleen de variabele kosten hoeft te dekken – de rest van de opbrengst is puur winst! Een deel van die winst bijdragen aan de risicodekking van het krediet van de klant is al snel nog altijd winstgevend, omdat de winstmarge op één extra verkoop vaak erg groot is, en de potentiële klant anders simpelweg het geld niet zou hebben om daadwerkelijk klant te worden.

Termijn

De termijn van een @ndere euro geeft aan over hoeveel dagen u met deze @ndere euro gewone euro’s uit het garantiefonds kunt kopen. U kunt de gemiddelde termijn van uw @ndere euro’s zien als u inlogt op uw betaalrekening. Als u geld overmaakt naar een andere rekening krijgen de @ndere euro’s van de overboeking deze gemiddelde termijn mee.

Termijn-euro

Een technische naam voor @ndere euro’s, de valuta van Circuit Nederland. Het woord ‘termijn’ verwijst naar het feit dat @ndere euro’s een termijn in dagen meekrijgen, die afloopt. Na afloop van de termijn van een @ndere euro-saldo kan dat saldo gebruikt worden om euro’s uit het garantiefonds te kopen. Dit geeft deelnemende ondernemers de zekerheid dat, als zij in @nder geld betaald worden, zij altijd iets met die koopkracht zullen kunnen, ook al zullen er in het begin nog weinig bestedingsmogelijkheden binnen het @nder geld netwerk zijn.