De voordelen van het Circuit voor het MKB

Het betaalnetwerk van het Circuit biedt drie  belangrijke voordelen aan lokale bedrijven:

  • Er ontstaat samenwerking met een onderlinge gunfactor.
  • Geld gaat vaker rond waardoor er meer te verdienen valt.
  • Er is meer krediet mogelijk.

De speciale betaalsoftware van het Circuit oormerkt het geld van de overheid, bedrijven en consumenten, zodat het voor een bepaalde termijn binnen de regio circuleert. Tegelijkertijd houdt het geld volop haar waarde, doordat na afloop van een specifieke termijn het digitale lokale geld weer als gewone eurokoopkracht overal besteed kan worden.

De investering waard

Tegenover het voordeel van extra verdiensten en kredietmogelijkheden staat dat lokaal geld alleen bij deelnemende bedrijven in de regio uitgegeven kan worden. Dat lijkt in eerste instantie nadelig voor bedrijven die ermee betaald krijgen. We zijn immers gewend aan de bestedingsvrijheid van de euro. Maar de praktijk wijst uit dat het voordeel van onderling besteden veel groter is dan het nadeel zodra er voldoende bedrijven meedoen: zo levert de lokale valuta in Sardinië ondernemers elke maand 1500 euro meer omzet op. Dat is de extra moeite waard!

Kredietinnovatie werkt al in Bristol

Deze animatie laat zien hoe in Bristol innovatief krediet voor ondernemers werkt.

Meer omzet, langer profiteren van koopkracht

Een bedrijf in Arnhem kiest ervoor zijn eurobestedingen meer effect te geven op de regionale economie. Daarom heeft de onderneming 10.000 euro omgewisseld naar het digitale betaalmiddel van de Arnhemse community binnen het Circuit. Nu besteedt het bedrijf dit lokale geld om zo een netwerk te bouwen waar straks extra verkopen uit voortkomen.

Net als dit Arnhemse bedrijf kunnen bedrijven, consumenten en gemeentes ervoor kiezen hun eurobestedingen meer effect te geven op de regionale economie door geld via het Circuit te laten lopen en lokaal te besteden. De software zorgt er dan voor dat de koopkracht voor een afgesproken periode alleen bij andere deelnemers besteed kan worden. Uitgaven doen via het Circuit betekent dat lokale bedrijven vaker van die koopkracht profiteren en dus meer omzet draaien.

Meer kans op krediet

Het Circuit schrijft binnenkort duizenden eurijnen (de lokale naam voor het @ndere geld binnen die regionale community) over op de rekening van drie bedrijven in Wageningen: dit is een nieuwe vorm van krediet.

Banken geven vooral krediet aan grote bedrijven en verder alleen aan kleine bedrijven met voldoende zekerheden. Het MKB krijgt zo te weinig – en duur – krediet. Dat zet kleine ondernemers onder druk. Deze blokkade is daardoor indirect ook heel schadelijk voor de leveranciers van de bedrijven die geen krediet krijgen, want zij lopen hierdoor potentiële klanten mis.

Het Circuit biedt bedrijven met kredietbehoefte én leveranciers die best een extra klant willen, de mogelijkheid om samen te werken om zo krediet en vervolgens extra klandizie mogelijk te maken. Als je als leverancier zo’n krediet mogelijk wilt maken – omdat je die extra klant wilt – stop je graag een deel van je marginale winst in het risicoverzekeringsfonds. Dat doe je uiteraard alleen als er nog genoeg extra winst overblijft, dus zolang meedoen veel voordeliger is dan langs de kant te blijven staan! En dan is er nog een extra voordeel doordat er bij onderling leverancierskrediet geen euro’s nodig zijn. Het Circuit hoeft daarom ook geen rente door te berekenen. Dat vergroot weer de kans dat de leningen terugbetaald kunnen worden.

Voorfinanciering van uitstaande rekeningen

Het MKB zou honderden miljoenen extra in kas hebben als de overheid binnen 30 dagen betaalt. Uiteraard is dat bedrag nog veel groter als het geld al binnen een paar dagen beschikbaar komt. Dankzij de geavanceerde digitale technologie kan het Circuit uw rekening aan de overheid of een groot betrouwbaar bedrijf al binnen een paar dagen in lokaal geld voorfinancieren. Kosteloos, omdat er geen bankgeld voor nodig is maar alleen onderling betaalmiddel! Voor u dus meer liquiditeit en voor uw leverancier meer klandizie.

Kans voor uw bedrijvennetwerk

Businessclubs, Kamers van Koophandel, Rotary-afdelingen: ze bieden ondernemers netwerkcontacten. Vaak gunnen bedrijven in zo’n netwerk elkaar werk. Deze gunfactor versterkt de band tussen ondernemers onderling en ondernemers en leveranciers.

Zulke netwerken kunnen gebruik maken van de faciliteiten die het Circuit biedt om samen nog sterker te staan. Een netwerk dat dit overweegt kan in dit stappenplan zien hoe een community op te richten en de betaalfaciliteit toe te voegen aan het bestaande netwerk.

Uiteraard kunt u zich als individueel bedrijf nu al inschrijven en lid worden van het Circuit. U loopt dan van het begin af aan mee in deze dynamische nieuwe ontwikkeling.