Consumenten die de lokale economie steunen

Consumenten die kopen bij lokale ondernemers, weten dat dit goed is voor de lokale economie en de werkgelegenheid. Kopen in de buurt betekent ook: vervoer over kortere afstanden, meer diensten en minder materie. Lokaal geld is hét instrument om ook de achterliggende keten van aankopen zo lokaal mogelijk te maken.

Euro’s met een missie: geld langer in de regio houden

De financiële markten heersen zelfs over het geld bij ons in de buurt. Dat geld stroomt daarom snel weg uit de regio: dat zou efficiënter zijn. Maar is het efficiënt als een regio doodbloedt? Is het niet beter als lokale ondernemers eerst optimaal van de aanwezige koopkracht gebruik kunnen maken?

Er is nmiddels een landelijk samenwerkingsverband van lokaal geld-initiatieven. Deze worden gedragen door ondernemers en consumenten die inzien dat geld -voordat het uit de regio verdwijnt- eerst meerdere malen lokaal moet rondgaan om een levensvatbare lokale economie te behouden. Zij gebruiken een @nder soort geld dat voor een afgesproken periode alleen bij aangesloten partijen kan worden uitgegeven. Daardoor blijft het langer in de regio en verdienen ondernemers er meerdere keren aan. Het is geld met een missie: de lokale economie versterken en de koopkracht vaker lokaal laten rondgaan.

Social Trade

Lokaal geld is dus een aanvullend systeem om de lokale economie te versterken. Het leidt tot ‘social trade’ op waarbij de uitgaven van vandaag ook morgen nog als inkomsten in de gemeenschap beschikbaar zijn. Door te betalen in lokale @ndere euro’s, de lokale variant van termijn-euro’s, koop je niet alleen lokaal, maar krijgen ook volgende leveranciers een extra kans. De hele lokale keten profiteert.

Is er al een lokaal geld-initiatief in de buurt?

Lokale communities

 

Landelijke communities

Hoe doe je mee?

Is er al een initiatief actief in jouw buurt of regio? Schrijf je daar dan bij in en word zo lid van die community. Dan ben je ook automatisch lid van het overkoepelende Circuit en kun je met lokaal geld gaan betalen.

Is er nog geen lokaal initiatief? Open dan een account bij het Social Trade Circuit. Na inschrijving kun je @nder geld kopen en ermee gaan betalen. Het Circuit zorgt voor je rekeningnummer, betaalapp en -als het lokale netwerk stevig genoeg is-, een betaalpas.

Ook als er nog geen lokaal initiatief is, schrijf je dan zeker in bij het Circuit, want des te makkelijker wordt het om een initiatief in de buurt te starten. Houd er wel rekening mee dat @nder geld realiseren een kwestie is van lange adem! Verwacht dus niet dat je snel op veel plekken met het lokale geld kunt betalen. Ook al zijn de bestedingsmogelijkheden in de beginfase beperkt, door nu al mee te gaan doen, heeft een initiatief meer kans.

Hoe meer, hoe beter!

Hoe meer koopkracht in het Circuit aanwezig is, des te interessanter het voor bedrijven wordt om mee te doen. Koop daarom alvast @nder geld. Dan kun je ook al direct proefbetalingen doen. Voor consumenten geldt een wettelijk aankoopmaximum van 150 (termijn)euro’s per keer.

De moeite waard

Lokaal geld gebruiken, klinkt makkelijker dan het is. In het begin doen weinig consumenten en bedrijven mee en dan lijkt het een hoop moeite met weinig resultaat. Op plaatsen waar men doorzet, ontstaat op een gegeven moment voldoende volume, waardoor het lokale geld een extra keer rondgaat. Pas dan ontstaan de extra verdiensten en levert het de lokale samenwerking op. De investering en volharding betalen zich dan dubbel en dwars uit. Als er voldoende consumenten en bedrijven bij lokaal geld betrokken zijn, kun je ook de gemeente vragen haar steentje bij te dragen.

Samen aan mooie dingen bouwen

Het is belangrijk om niet alleen individueel doelen te stellen, maar ook als gemeenschap. In de Middeleeuwen bouwden gemeenschappen soms samen een prachtige kerk of kathedraal waarvan we tot op de dag van vandaag genieten. Er zijn veel belangrijke goede doelen in de regio die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Vraag lokale winkeliers om mee te doen en elke keer wanneer je hen als klant trouw bent een paar procent van het aankoopbedrag te doneren aan het goede doel. Samen bouw je zo aan mooie dingen voor de lokale gemeenschap.